Voorpagina

Uitwisseling met een Poolse Scoutinggroep

Na een bezoek aan Polen met een aantal mensen (de Watra) is er in 2008 ook een groepje Poolse scouts naar Nederland gekomen. Hieronder kun je een verslag lezen van dit weekend.

Na twee verkennende bezoeken aan Kozmin is Scouting Made begin dit jaar toegetreden tot de Stichting Stedenband Made – Kozmin. Tijdens de Kozmin dagen van dit jaar is wederom een delegatie van Scouting Made, waaronder enkele jongeren van de RSA, naar Kozmin afgereisd. Tijdens dit bezoek is de band tussen beide groepen versterkt en zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Het doel van dit bezoek was mede het onderzoeken van uitwisselingsmogelijkheden in de toekomst. 

Op donderdag 11 oktober was het dan zover, het langverwachte tegenbezoek van de Scouts uit Polen. Een flinke delegatie van Scouting Made stond klaar om onze Poolse scoutingvrienden op te vangen. We hebben onze gasten uitgenodigd op ’t Knooppunt (ons clubhuis) om bij te komen van de reis en om het weerzien te vieren. Na het nuttigen van een kleine maaltijd is er nog even vertier geweest bij het kampvuur. Aansluitend hebben we de gasten ondergebracht in gastgezinnen om te kunnen douchen en goed uit te rusten na een lange reis van ongeveer 15 uur. 

Vrijdagochtend was het om 8.00 uur verzamelen op ’t Knooppunt voor een gezamenlijk ontbijt en vertrokken we naar Drimmelen voor een heerlijk zonnige en actieve Biesboschdag. Met de boten van Café Watersport maakten we een prachtige boottocht en kwamen ongeveer twee uur later aan op de Moordplaat. Hier ligt het terrein waar Stam Outdoor activiteiten verzorgt. Er stond ons een stoere rope-course en een tokkelbaan te wachten, waar we met veel plezier onze angsten hebben overwonnen.’s Avonds hebben we eerst genoten van een uitgebreid stamppotbuffet en daarna hebben we met de RSA een spannend en actief bosspel gespeeld. Na afloop hebben we nog wat gedronken in de Kierekiet, en daarna zijn we onze frisse slaapzakken ingedoken. Uiteraard hebben we in tenten overnacht. 

Zaterdag is Scoutingdag. Het doel van deze dag was de gasten inzicht te geven in de activiteiten van een Nederlandse scoutinggroep. Daarom waren de Poolse Scouts ’s ochtends te gast bij de Esta’s. De Esta’s hebben enkele Poolse spelletjes geleerd en gespeeld en namen daarna de Polen mee naar de Linie voor een bosspel. Ook hebben de Esta’s een fotoboekje aangeboden voor hun leeftijdsgenoten in Polen. Dit boekje is bedacht door de Esta’s zelf en hierin laten zij zien wat zij leuke activiteiten vinden.  Na de Esta- opkomst zijn we centrum van Made ingedoken om onze gasten wat mee te geven wat onze westerse shopping cultuur. Er kon gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om wat souvenirs kopen, zoals stroopwafels, hagelslag en pindakaas.  

s Middag was het beurt om met de Scouts (11 – 15 jaar) mee te draaien. Op het programma stond vandaag pionieren, en hier werd door iedereen actief meegedaan. Technieken werden uitgewisseld en binnen enkele uren waren er diverse leuke bouwobjecten gemaakt. Aansluitend was er het officiële bezoek ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentehuis. Een ruime vertegenwoordiging van Poolse en Nederlandse scouts was hierbij, in uniform, aanwezig. Tegen de avond werd het hoog tijd voor een kampvuurmaaltijd. Iedereen kon zijn eigen voedselpakket samenstellen en dit vervolgens op de warmte van het kampvuur bereiden. Tijdens deze gezellige kampvuuravond zijn we vereerd met een bezoek van o.a. Macièj Bratborski (burgemeester van Kozmin), Justin Zaradniak (voorzitter gemeenteraad Kozmin) en Sjaak van Schie (voorzitter Stichting Stedenband). De rest van de avond werd er nog lang gezongen en gekletst bij het vuur.  

Na, wederom een zeer frisse, kampeernacht was het om 8.00 uur echt tijd om afscheid te nemen. Een afscheid met een emotioneel tintje, maar met de zekerheid dat we elkaar opnieuw zullen ontmoeten. CZUWAJ!

 Spel met de Welpen (voorheen Esta's) Groepsfoto